Toppresteerders ervaren vaak veel werkdruk. De verwachtingen zijn continue hoog, zij leggen de lat voor zichzelf hoog en als gevolg van hun goede prestaties krijgen ze vaak steeds meer (en uitdagender) taken. Het prijskaartje: stressklachten komen vaker voor bij toppresteerders.
Een economie die niet gericht is op winst maar op welzijn, waarin we allemaal minder uren werken maar meer maatschappelijke waarde toevoegen. Utopisch? Bij Triodos Bank geloven ze erin. En werkgevers hebben daar een hoofdrol in. “We hebben te veel banen voor onnodige en niet-duurzame groei.”
Wat maakt AOW-gerechtigde medewerkers juist nu extra aantrekkelijk voor werkgevers volgens ChatGPT? Mr Astrid Zuidinga beoordeelt het antwoord en zet meteen de puntjes op i.
Are there alternatives for capitalism? Dat was de ronkende titel van de speech van Sjors Roeters tijdens CHRO Day 2022 afgelopen november in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. “Begin eens met een zesurige werkdag.”
Als we zelf mogen bepalen wanneer en waar we werken, dan is dat een vorm van jobcrafting. Als we dat meer doen, verminderen we wellicht burn-outachtige klachten en geven we mensen meer het gevoel van zeggenschap over hun werk, aldus Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group
We weten het al langer: gelukkige medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd, meer betrokken en dus meer geneigd zich langdurig te verbinden aan je organisatie. Purpose speelt hierbij een belangrijke rol, aldus Edward Haarmans op CHRO Day 2022.
Kees de Rijke, oud brigadegeneraal en HR-directeur van de landmacht, sprak met Robin van Dalen van Inuka Coaching over preventie en vitaliteit bij de landmacht. Hoe je mensen bij je houdt in tijden van krapte op de arbeidsmarkt en bescheiden salarissen? “Niet door te belonen, zelfs niet door te beleven, maar door te bezielen.”
Door een overdaad aan samenwerking raken steeds meer werknemers overbelast. Dat is te vermijden, blijkt uit een recent artikel in de Harvard Business Review.
Crowe Foederer is een snelgroeiend accountants & advieskantoor. Twee jaar geleden telde de organisatie nog 450 medewerkers, inmiddels zijn dat er 630 en de organisatie is nog lang niet uitgegroeid. Die groeiambities zijn een pittige uitdaging in de huidige arbeidsmarkt, zou je denken. In dit interview vertellen HR-directeur Francis Jonkergouw en Bram Krijnen, Partner bij Crowe HR Services, waarom ze er alle vertrouwen in hebben dat dit goed komt.
Het minimale uitvoeren tijdens een werkdag en zeker geen overuren draaien als daar geen compensatie voor is. Van alle tijden is het, stelt general manager Thijs Westerink van FranklinCovey. Maar nu de helft van de medewerkers tot de groep quiet quitters wordt gerekend, zien organisaties een serieus probleem. Een goede relatie tussen leidinggevende en medewerker is de sleutel. Vier handvatten daarvoor.
Voor Aon is investeren in duurzame inzetbaarheid een must. Juist in deze periode van personeelstekorten en economische turbulentie. Dan is de weerbaarheid van medewerkers cruciaal, want voor een groot deel bepalend voor het succes van de organisatie, aldus CHRO Michiel van Meer.
De boodschap van human capital thought leader en futuroloog Ravin Jesuthasan is simpel: "Deel het werk in naar activiteiten en kijk welke vaardigheden nodig zijn om deze uit te voeren." Jesuthasan ontwikkelde een stappenplan. Unilever deed de eerste goede ervaringen op.
Is er een universele human capital-insteek waarmee je mensgericht organiseren kunt vormgeven in de organisatie? Ruurd Baane stelde 10 punten samen, die er niet om liegen. Dus niet bedoeld voor achteruitdenkers en meebuigers...
Op de HR Day 2022 in het WTC in Rotterdam zetten keynote speakers Dick Swaab en Marcel Levi de toon. Dé rode draad in de ruim 25 programmaonderdelen was de krappe arbeidsmarkt. Onder de sprekers ook Thomas Mulder van Vodafone Ziggo en Patricia Gielis van de Radboud Universiteit die hun aanpak van de structurele inzet van personeel.
Unilever Nieuw-Zeeland is onlangs een test gestart voor een vierdaagse werkweek, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
Op de 100-jarige Radboud Universiteit missen de grote HR-vragen hun impact niet: de krappe arbeidsmarkt, hybride werken, digitalisering, veranderende normen op de werkvloer. Met purpose, innovatie, welzijn en balans als speerpunten. Hoe stel je een organisatie in staat in dat krachtenveld te bewegen?
Hoe zorg je wél voor impact op de duurzame inzetbaarheid met aantoonbaar financieel resultaat? Door het anders inzetten van het preventief medisch onderzoek.
Het verzuim bij schoonmaakbedrijf GOM is bepalend voor het rendement en dus de continuïteit van het bedrijf. Daarom besloot HR-directeur Marjolein Reijs een programma in te voeren om de gezondheid en vitaliteit van medewerkers te bevorderen en het verzuim verder aan te pakken. Al waren niet alle leidinggevenden even enthousiast.
Werknemers met meerdere banen kunnen zich zwaar belast voelen en een hoge werkdruk ervaren. Leidinggevenden en personeelsmanagers zouden hiervoor meer oog moeten hebben.
Verzuim kost bakken met geld – door loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en productiviteitsverlies. Maar ondanks alle goede bedoelingen om verzuim te voorkomen, lijkt dit niet te zorgen voor lager verzuim. Waarom is preventiebeleid zo weerbarstig en wat kan het opleveren? Een verfrissende kijk op vitaliteits- en preventiebeleid.
Werken aan een optimale employee experience vraagt een welbewuste keuze, een gestructureerde aanpak en goed inzicht. Anders is het zinloos om stappen te zetten, maar wel een gemiste kans.
Onze organisaties worden steeds wendbaarder. We versterken het adaptief en lerend vermogen om concurrenten bij en voor te blijven, veranderingen aan te kunnen en aantrekkelijk voor medewerkers te blijven. Dat vraagt om meer betrokkenheid van beide kanten.
Vrouwen zijn sterker in eigenschappen die betrokkenheid en verbondenheid bevorderen blijkt uit onderzoek van Potential Project, een internationale consultancy voor leiderschapsontwikkeling.
In de huidige tijd zijn de snelheid en intensiteit van veranderingen enerzijds ongekend, anderzijds kan er door sensitiviteit juist ruimte komen voor integratie en groei. De traumasensitieve leider kan hierin een sterke prikkel geven en de medewerker, de organisatie en zichzelf gezonder en sterker maken.
Sinds de pandemie stijgt de werkgerelateerde stress met burn-outs en geestelijke problemen als gevolg. Werkgevers hebben veel mogelijkheden om deze trend te keren, onder meer door het werk meer individueel in te richten.
HR-managers vinden ‘werkgeluk’ heel belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kunnen bedrijven doen om het geluk van medewerkers te vergroten? Denker des Vaderlands Paul van Tongeren doet een voorzet en geeft praktische tips.
De overgrote meerderheid van werkgevers (79 procent) wil werknemers met schulden helpen. Bijna 60 procent ziet dat zelfs als zijn verantwoordelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW.
Investeren in de employee experience betaalt zich uit. PwC heeft deze en tien andere HR-interventies benoemd waarvan de top 3 tot bijna 5 procent extra omzet kan opleveren.
Grootbank ING streeft duurzame vooruitgang na voor klanten én medewerkers. De CAO die ING vorig jaar heeft afgesloten bevat daarom innovatieve elementen als rouwverlof en betaald ouderschapsverlof.
Vivian Acquah, Inclusive Workplace Wellness Advocate, modereert tijdens de Leadership in HR-summit op 16 juni een rondetafelbijeenkomst over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Een bijzonder actueel onderwerp, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. "Het is tijd voor actie in de taxi."
Over de taken van de vertrouwenspersoon bestaan nogal wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij medewerkers. Hoe zit het precies?
Tijdens de Leadership in HR-summit op 16 juni verzorgt Elbrich Batstra samen met neurowetenschapper Marcia Goddard een rondetafelbijeenkomst over The Human Side of Tech. Dat geeft al aan dat HR volgens haar nog altijd een echt mensenvak is. “Je hebt empathisch vaardige mensen nodig.”
Transformaties slagen bijna zes keer vaker als de CEO een relevant verhaal heeft. En dat heeft alles te maken met de employee journey.
Werknemers vrezen dat managers flexibel werken traineren omdat die er niet mee om kunnen gaan.
Het duurzame beleid dat werkgevers laten zien is anders dan wat werknemers maatschappelijk belangrijk vinden.
Eén op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Maar vaak is het mogelijk om te voorkomen dat iemand uitvalt. Suzanne van Hees geeft hiervoor vijf handvatten in haar recente promotieonderzoek 'De Mentaal Gezonde Zaak'.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl