Is er een universele human capital-insteek waarmee je mensgericht organiseren kunt vormgeven in de organisatie? Ruurd Baane stelde 10 punten samen, die er niet om liegen. Dus niet bedoeld voor achteruitdenkers en meebuigers...
“Alles is Energie”, is een beroemde quote van Albert Einstein. Anne Jaakke varieert daarop met haar eigen “Energie is alles” omdat het de basis is voor het succes van leiders en teams.
Unilever Nieuw-Zeeland is onlangs een test gestart voor een vierdaagse werkweek, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
Een goede employee value proposition (EVP) is cruciaal voor het aantrekken, maar ook voor het behouden van talent. Bij dat laatste wringt de schoen, ziet Sascha Becker.
Er gaapt nog altijd een diepe kloof tussen het management en degenen die hun handen laten wapperen. Dat schaadt organisaties en economie. Leiders moeten veel actiever voeling houden met de basis, ziet Jancees van Westering.
Steeds vaker komen werknemers na het aangaan van een arbeidsovereenkomst niet opdagen. Welke juridische middelen heb je dan als werkgever? Mr. Astrid Zuidinga zet het op een rij.
AI kon routinetaken al (deels) vervangen. Inmiddels lijkt AI ook kenniswerk, complexe en zelfs creatieve taken aan te kunnen. Mogelijk kan AI helpen bij productontwikkeling en innovatie. Hoe moet HR zichzelf en de organisatie hierop voorbereiden?
Hoe zorg je wél voor impact op de duurzame inzetbaarheid met aantoonbaar financieel resultaat? Door het anders inzetten van het preventief medisch onderzoek.
Het D&I-veld lijkt tegenwoordig meer op een verzuiling 2.0 en kan zelf ook wel wat inclusie gebruiken. Een andere grondhouding zou daarbij helpen, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
In een open en ontspannen gesprek wordt naar elkaar geluisterd om te begrijpen. Framen staat daar haaks op, ziet Joost van Ladesteijn.
Als een kandidaat belemmerd wordt door een concurrentiebeding kan dit eventueel worden afgekocht. Is dat niet mogelijk of is de prijs te hoog dan is een kort geding altijd het overwegen waard, schrijft Marcus Draaisma.
De allerbelangrijkste taak van elke leider? Werken aan je eigen energie en positiviteit, juist tijdens de vakantie. Hoe dat eruit moet zien, weet Anne Jaakke.
Wat hebben Schiphol, Albert Heijn en de ontbindende voorwaarde in het arbeidsrecht met elkaar gemeen? In elk geval dat 'snel' meer personeel aannemen vaak ook strandt op complexe regelgeving.
Werken aan een optimale employee experience vraagt een welbewuste keuze, een gestructureerde aanpak en goed inzicht. Anders is het zinloos om stappen te zetten, maar wel een gemiste kans.
Steeds meer werknemers dromen ervan als werkende nomade op een exotische plek met de voeten in het zand de laptop open te klappen voor de baas. Dat kan, mits u dat goed regelt.
In de huidige tijd zijn de snelheid en intensiteit van veranderingen enerzijds ongekend, anderzijds kan er door sensitiviteit juist ruimte komen voor integratie en groei. De traumasensitieve leider kan hierin een sterke prikkel geven en de medewerker, de organisatie en zichzelf gezonder en sterker maken.
Door macro-economische en politieke ontwikkelingen hebben we de komende decennia te maken met een ongekend krappe arbeidsmarkt. Organisaties zullen moeten nadenken over het anders organiseren van arbeid. Technologie geldt als mogelijke oplossing. Maar dat vraagt van de CHRO wel om een langetermijnvisie.
CHRO’s die willen starten met datagedreven werken, vragen zich vaak af met welk traject te beginnen. Het advies van Irma Doze luidt: begin bij HR zelf.
Sinds de pandemie stijgt de werkgerelateerde stress met burn-outs en geestelijke problemen als gevolg. Werkgevers hebben veel mogelijkheden om deze trend te keren, onder meer door het werk meer individueel in te richten.
Met een reeks recente richtlijnvoorstellen krijgt het Europees sociaal beleid voortvarend vorm. Gaan Nederlandse werkgevers meer van Brussel merken?
Wie wil waar wanneer en hoe werken? Na de coronapandemie wemelt het van de antwoorden op deze vragen. Hoogleraar HRM Karin Sanders pleit voor het zorgvuldig onderzoeken van de voorkeuren van medewerkers in plaats van af te gaan op aannames. Zij komt nu met een eerste onderzoek.
Over de taken van de vertrouwenspersoon bestaan nogal wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij medewerkers. Hoe zit het precies?
Transformaties slagen bijna zes keer vaker als de CEO een relevant verhaal heeft. En dat heeft alles te maken met de employee journey.
Wat vaak start als mooie intentie – de mens centraal, het team in de lead – krijgt regelmatig een eenzijdige uitwerking, met soms heel nare uitwassen.
Intimidatieklachten in organisaties zijn voor alle belanghebbenden wakkerliggers. Zij kunnen reputaties verwoesten. Hoe beperk je als werkgever de schade?
Investeren in duurzame inzetbaarheid levert prachtige resultaten op voor de continuïteit en het werkplezier van de medewerkers. Deze waarde expliciet op de financiële balans onderbrengen gebeurt niet maar is meer dan logisch. Hoe kan dit anders?
De prestatiesamenleving zorgt ervoor dat we wellicht niet de juiste en passende talenten herkennen. Het kan ook voor belemmering zorgen van het (juiste) talent dat zichzelf niet herkent in de gevraagde functieomschrijving.
Hybride werken prijkt hoog op de bestuursagenda. Met alle (media)aandacht zou kunnen worden gedacht dat hybride werken verplicht is, een nieuw fenomeen is en iedereen het doet. Dat is niet zo.
Door de coronapandemie zijn veel organisaties en medewerkers gewend geraakt aan thuiswerken. De SER adviseert dat medewerkers meer zeggenschap moeten krijgen over het thuiswerken. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers goed omgaan met deze extra zeggenschap?
De ideale employee experience staat of valt met een bewuste keuze van de top en de leidinggevenden. Daar hoort ook specifiek gedrag bij.
Welke CHRO is er niet op gebrand om de persoonlijke effectiviteit te maximaliseren? Enkele do’s en don’ts hiervoor zet Kees Blokland onder elkaar.
HR voelt toenemende druk om nieuwe medewerkers te werven, terwijl het allang geen onderwerp meer is voor HR alleen. Anne Jaakke over hoe je recruitment wél moet aanpakken in deze markt.
Nadat veel vrouwen hun verhaal deden in het kader van de #metoo-beweging, blijven gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de publiciteit komen.
Steeds meer organisaties stellen een chief diversity officer aan, maar het werkelijk verbeteren van de diversiteit in de organisatie vraagt meer.
Willen organisaties hybride werkvormen goed inrichten dan moeten zij de onderlinge informele werkrelaties scherp in kaart hebben, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten, schrijft Mr. Astrid Zuidinga.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl