Het Zwitserse verpakkingsconcern SIG vierde vorig jaar z'n 170-jarige bestaan. Een feest dat aan de ene kant in het teken stond van de geschiedenis. Maar er was ook een duidelijk besef dat bestaande competenties binnen de organisatie niet meer pasten bij de strategie, aldus Chief People & Culture Officer Suzanne Verzijden. Een nieuwe HR-strategie moet het bedrijf toekomstbestendiger maken.
Albert Spencer en Vivienne de Leeuw van Havenbedrijf Rotterdam gingen in gesprek over de overlap tussen HR en finance. Ze vinden elkaar onder meer in de groene missie van het bedrijf. Verduurzaming door innovatie wordt organisatie-breed gedragen. "Bij uitstroom van medewerkers is altijd de vraag: verdwijnt er essentiële kennis uit de organisatie?"
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat betekent dit concreet voor de HR-agenda? Mr Willemijn Jansma zet het op een rij.
Veel werknemers verrichten graag vrijwilligerswerk of zamelen geld voor een goed doel in En veel bedrijven bieden hen daar graag de mogelijkheid toe. De keuze uit goede doelen waaraan organisaties zich kunnen verbinden is gigantisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt welke goede doelen het effectiefst zijn.
Netbeheerder TenneT voert dit jaar de Erasmus Corporate Impact Index (ECII) aan, een lijst met de maatschappelijk bijdrage van de honderd grootste bedrijven van Nederland.
Nederland, stressland. 1,6 miljoen werknemers in Nederland ervaren stressklachten. En dat aantal neemt toe, zo bllijkt uit enkele cijfers die TNO heeft verzameld ter gelegenheid van de huidige 'Week van de Werkstress.' Marianne van Woerkom, hoogleraar Positieve Psychologie aan Tilburg University reageert.
Veel bedrijven (82 procent) hebben duurzaamheidsdoelstellingen, maar minder dan de helft heeft specifieke doelen voor duurzame zakenreizen, blijkt uit een rapport van de Nederlandse reisgroep BCD. Dit terwijl inkopers van reizen toch worden geacht de duurzaamheidsdoelen van hun bedrijf te ondersteunen.
Met een veranderende economie en een krappe arbeidsmarkt is retentie na een overname een topprioriteit wil je waarde behouden. Dit geldt vooral voor werknemers op sleutelposities. Betrek de stakeholders in een vroeg stadium van het proces en stel heldere doelen voor het personeelsbeleid. Bovendien gaat HR-beleid niet alleen over voorwaarden, maar ook over cultuur en ESG.
Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt qua bewustwording en acceptatie van de duurzaamheidsagenda in de bestuurskamer, is er een kloof tussen intenties en de prioriteiten die bedrijven stellen als het gaat om acties op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek onder bestuurders van Heidrick & Struggles, BCG en INSEAD.
Steeds meer organisaties hebben een visie en strategie waarin duurzaamheid of circulariteit een plek hebben. Echter de vertaling naar de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers laat nog te vaak op zich wachten. Hoe werkgevers dat goed kunnen aanpakken, legt Jasper Schramade van AWVN uit.
Eisen aan verantwoorde en duurzame beslissingen worden steeds strenger. Een grote rol is hierin weggelegd voor de nieuwe ESG-wetgeving voor ‘milieu, social en governance’. Wat voor effect hebben ESG-regels voor HR?
Het werkzame leven van Daniёlle van Alewijn nam begin 2020 een flinke wending. Bij het grote en gevestigde FrieslandCampina was alles op de HR-afdeling in kannen en kruiken, bij Swapfiets ging ze pionieren. Na jaren fors investeren heeft de scale-up nu de weg ingezet naar winstgevendheid, en als CHRO begeleidt zij die ontwikkeling zorgvuldig.
Werknemers willen sterke waarden en een positieve impact, concludeert de voormalige CEO van Unilever naar aanleiding van een onderzoek onder werknemers in de VS en het VK.
Multinational Reckitt heeft de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie doorgemaakt. Eén van de architecten van deze ‘verjongingskuur’ is HR-topvrouw Francis Hoefman: “Wij waren tot dan toe met name gericht op financiële prestaties. Niet meer van deze tijd.”
De internationale machinefabrikant GEA heeft over de hele wereld lokale HR-businesspartners. Maar het HR-beleid wordt grotendeels centraal opgesteld. Aan Stefan Broens om in de uitvoering alle culturele en juridische verschillen te overbruggen. “We willen minder Centraal Europees en meer divers zijn."
De decentrale HR-organisatie van Roche is nu een wereldwijd opererende netwerkorganisatie. HR is omgedoopt tot People & Culture, waarbij Suzanne Bouman als verbinder de mondiale transformatie van HR vormgeeft in onder andere Nederland. “Bij Roche werken is meer dan alleen een baan.”
Eind 2023 moeten werkgevers met meer dan honderd medewerkers de CO2-uitstoot van hun medewerkers registeren. Een mooie kans om het mobiliteitsbeleid op de schop te nemen: ga je fietsen naar het werk aanmoedigen? Het wagenpark elektrificeren? Een mobiliteitskaart invoeren? Keuzes te over.
De afgelopen Dutch HRM Network Conferentie heeft laten zien dat voor een veerkrachtige omgang met uitdagingen in de samenleving (zoals digitaal werk, ongelijkheid, duurzaamheid), HRM een meer mensgerichte benadering nodig heeft. Zeker wanneer het gaat om de consequenties van geavanceerde technologie. Dit vergt meer samenwerking tussen wetenschap en praktijk.
'Driving sustainability through behavioural change' was de titel en rode draad van een van de rondetafelsessies op CHRO Day 2022. Centrale vragen: doet HR genoeg op het gebied van ‘people sustainablity’? En kunnen de CHRO en diens medewerkers – experts in gedrag tenslotte - niet meer worden betrokken bij het stimuleren van duurzaamheid?
VN-journalist en schrijver Sjors Roeters gaat CHRO's confronteren met de eindigheid van het kapitalistische systeem, en draagt een alternatieve koers aan. Hij is een van de sprekers op 16 november tijdens CHRO Day 2022.
Bedrijven vinden duurzaamheid maar wat belangrijk. Alleen handelen ze hier lang niet altijd naar. Wat kun je daar als CHRO aan doen?
Moet je als HR iets doen met gevoelens van ongenoegen en angst van werknemers die niets te maken hebben met het werk?
Hoe zou HR moeten bijdragen aan het verduurzamen van de organisatie? We vroegen drie CHRO's naar hun impact op de corporate ESG-agenda.
Klimaatverandering en klimaatcrises, groeiende ongelijkheid, een huisvestingscrisis, zorgen om mentale en fysieke vitaliteit: (human) resources are running out. Om het tij te keren ligt er volgens Anna-Bo Bouwens een rol voor HR-leiders die aanzienlijk verder gaat dan het vertalen van de ESG-doelstellingen naar de People Strategie. Tijd dus voor een goed gesprek met elkaar...
Wil de onderneming vaart maken met investeren in duurzame productie en R&D en sturen op langetermijnresultaten, dan is het beloningsmodel van de bestuurders daarvoor sterk bepalend.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl