Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld, kan ernstig zijn en valt zeker te bestrijden. Uit eigen experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz) is wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor videoconference fatigue (VCF). Daar valt iets aan te doen.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) introduceerde recent grip-denken als een nieuw denkkader voor bestuur. Controle op het eigen leven is belangrijk voor burgers. De Raad gaat er echter aan voorbij dat te veel grip willen hebben kwalijk is voor mensen, betoogt Roel Willems van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Organisaties leggen met het zogenaamde procesgericht werken tevens een structurele basis voor het werkgeluk van medewerkers. Hoe het denken in waardestromen en functie-overstijgende samenwerking tevens succesfactoren voor werkgeluk vormen, leggen Lieke Bezemer en Renco Bakker uit.
Loyale tegenspraak wordt niet overal binnen de rijksoverheid gewaardeerd en door leidinggevenden soms zelfs actief onderdrukt. Uit onderzoek door Avans Hogeschool blijkt dat de cultuur daar weinig ruimte voor laat.
Klinisch neuropsycholoog Margriet Sitskoorn raakte ervan overtuigd dat onze tijdsbeleving anders moet, óók in organisaties. Er is balans nodig tussen kloktijd en gebeurtenistijd. “Zo gauw er een deadline op zit, gaan onze hersenen anders werken.”
De definitie van psychologische veiligheid bepaal je het beste zelf. Gangbare definities zijn vaag en gevoelig voor individuele interpretaties. Maak psychologische veiligheid daarom tot een gedeelde inspanning. De dialoog aangaan als team werkt in de praktijk wel, aldus de experts van Gooiconsult.
Gemmie Hermens was dit jaar een van de genomineerden voor de CHRO of the Year Award 2023. Niet voor niets gezien de kwalificaties die haar worden toegedicht: ‘zij belichaamt de kernwaarden van ISS Nederland, is positief én prettig om mee samen te werken’. “Ik ben altijd mezelf.”
Een experiment bij de lokale overheden in Engeland met een vierdaagse werkweek tegen het oude salaris is stopgezet. Het blijkt dat de productiviteit hieronder te lijden heeft en ook neemt het risico op hoge werkdruk toe. Volgens Melissa Schouman is dat niet verwonderlijk en moeten we hier voorlopig geen heil van verwachten.
‘Hoe houd ik ze betrokken?’ is een vraag die menig leidinggevende stelt. Werken aan betrokkenheid vraagt elke dag aandacht. Actief betrekken van medewerkers vereist bovendien inzicht, te beginnen in welk type medewerker je tegenover je hebt.
De ideale manier van werken is de afgelopen jaren voor organisaties en werknemers snel ingrijpend veranderd. Hoe ga je als HR-professional te werk wanneer medewerkers in de organisatie uitsluitend nog op afstand werken? Met welke uitdagingen krijg je te maken? Casey Bailey, Head of People bij Deel, deelt hier haar inzichten over.
Een gematigd niveau van stress kan gunstig zijn voor de prestaties op het werk, te weinig of te veel stress is juist funest. Dat blijkt uit een onderzoek van enkele aan business school INSEAD verbonden wetenschappers.
CHRO's staan voor de uitdaging om de toekomst van werk vorm te geven in een wereld die voortdurend wordt getransformeerd door technologie en automatisering. Dat betekent ook een andere perceptie van tijd en hoe we deze toewijzen aan werk. Managing Director Elif Boorn van Workday over de relatie tussen tijd en technologie – en hoe deze de toekomst van werk bepaalt en de rol van de CHRO hierin.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Het onderwerp houdt elke organisatie bezig: hoe een veilige werkomgeving te creëren? Maar hoe doe je dat? Welke middelen je hebt om een effectieve verbeterslag, vertellen docenten Bea Aarnoutse en Charlotte van den Wall Bake.
Werkgevers zijn niet alleen verplicht tot een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), zij moeten die ook nog eens actueel houden. Zeker de helft van de werkgevers blijft in gebreke. Toch is een RI&E praktisch gezien niet onoverkomelijk, aldus arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
Het voeren van een proactief beleid om het welzijn van werknemers te verbeteren, vraagt een alomvattend beeld hiervan. Een digitale tool voor employee listening, zoals Workday Peakon Employee Voice, is hierbij van onschatbare waarde. Elif Boorn, managing director bij Workday, vertelt waarom.
Stressvolle werkomgevingen kunnen de kans op hartaandoeningen vergroten, zeker bij mannen. Dat blijkt uit een onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Robidus helpt organisaties bij het verbeteren van inzetbaarheid en daarmee het terugdringen van verzuim. Het bedrijf gelooft in een integrale benadering, waarbij preventie een essentiële rol vervult. Sinds kort is deze filosofie gevat in een model. Chief Business Officer (CBO) Robert Wondaal licht toe waarom een bewustzijnsverandering nodig is en samenwerking de sleutel is tot succes.
Timemanagement en productiviteit zijn altijd al belangrijke aspecten geweest van een succesvolle organisatie. Maar nu, meer dan ooit, is het vinden van de juiste balans tussen productiviteit en het welzijn van werknemers een uitdaging waar bedrijven voor staan. Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday, staat stil bij de rol van CHRO’s bij het ontwikkelen van strategieën die niet alleen de prestaties stimuleren, maar ook het welzijn van medewerkers koesteren.
Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau EY hechten werknemers steeds meer belang aan een goed salaris. Werkgevers denken dat werknemers door de verslechterende economie toch niet snel van baan zullen wisselen.
Als we de afgelopen jaren maatschappij breed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector, de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Dan is een feitenonderzoek vaak onontkoombaar. Hoe pak je dat zorgvuldig aan?
In het jaar 2022 gaf een kwart van de werknemers tussen de 18 en 34 jaar aan dat ze last hadden van burn-outsymptomen. De klachten waren bovendien ernstiger dan in voorgaande jaren. Het verzuimpercentage als gevolg van werkgerelateerde psychische klachten was ook gestegen, vooral in de sectoren zorg en onderwijs. Dat meldt TNO.
‘Employee empowerment’ zou ook moeten gelden voor mensen met constructieve kritiek, zegt Simone van Neerven, expert in innovatie en design thinking. In plaats van deze ‘rebellen’ te negeren, zouden organisaties ze juist volop kansen moeten bieden. “Zeker organisaties die zich willen vernieuwen.”
Jeroen van Rossum is een van de bestuurders van het snelgroeiende software- en servicebedrijf JEX. De CHRO is nu bezig de organisch gegroeide werkwijze vast te leggen in officieel beleid. Zijn uitgangspunt: luister naar je mensen en zorg goed voor ze.
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Het is een succesverhaal, de geschiedenis van Hyva. In een kleine 45 jaar is het productiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal concern met bijna 4.000 werknemers. Toch gaat de organisatie op de schop, zegt CHRO Erwin Rengers. En moet de cultuur veranderen: "Niet alleen IQ, maar ook EQ."
Nogal wat werknemers hebben last van lage betrokkenheid en productiviteit, terwijl stress en burn-out toenemen. Dit komt door de druk van economische onzekerheid, de dreiging van kunstmatige intelligentie en het gebrek aan menselijk contact op het werk. Drie tips voor managers en leiders om hun teams te helpen het werk weer menselijker te maken.
De mens staat bij Mazars centraal, aldus Chief People Officer Willemijn van der Deijl. Die positionering is natuurlijk een wapen in de 'war for talent'. Veel organisaties claimen dit dan ook: “Maar bij Mazars zit het écht zo in elkaar. En dat ging niet vanzelf.”
De een na de andere zaak van grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden verschijnt in de media. Wat doen de leiders van nu toch fout? Of ligt het meer aan het systeem om hen heen? Karst Bongers en Marian de Joode, beide van LTP Business Psychologen, werpen licht op de zaak.
Hoe kan een organisatie zorgen dat schaars talent haar ziet als aantrekkelijke werkgever? Dat vereist tenminste een integrale Employee Value Proposition, aldus Mark Mortensen, universitair hoofddocent organisatiegedrag INSEAD.
Nederland staat op de zevende plek van de lijst van landen met de beste balans tussen privé en werk. Dit is tenminste de conclusie van arbeidsmarktspecialist Remote, dat jaarlijks hiernaar onderzoek doet en de resultaten in een ranglijst publiceert.
Steeds meer werkgevers zien het belang in van gezonde medewerkers, maar de initiatieven om verzuim te voorkomen missen vaak hun doel. Juist de kwetsbare groepen worden doorgaans niet bereikt. Hoe zorg je als organisatie wel voor een effectieve verzuimpreventie? En welke rol kunnen online platforms hierbij spelen?
Er is een sterke correlatie tussen het mentaal welzijn van werknemers en bedrijfssucces. Investeren in mentaal welzijn brengt je op veel vlakken vooruitgang: je creëert een concurrentievoordeel bij het aantrekken van talent, een gelukkig bedrijf is winstgevender, werknemers zijn veerkrachtiger bij tegenslag en hoge verzuimkosten worden vermeden. OpenUp kan je hierbij helpen.
Onderzoekers Clément Bellet (Erasmus School of Economics), Jan-Emmanuel De Neve (MIT) en George Ward (University of Oxford) hebben een causaal verband gevonden tussen het welzijn van werknemers en de productiviteit.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl