Het risico op onbetrouwbare data voor HR-beslissingen is groot bij het te pas en te onpas meten van meningen van medewerkers, klanten, studenten, patiënten. Onder meer student-evaluaties in het hoger onderwijs zouden docenten ernstig benadelen. Onderzoekers Corine Boon en Iris Breetvelt wijzen op de valkuilen.
De leiderschapsprofielen van politici als Kamala Harris en Donald Trump zijn moeiteloos te herkennen in 'Archetypen en leiderschap'. Het boek helpt iedereen om zijn of haar ideale leiderschapsstijl te leren kennen.
De gemeente Enschede heeft in 2023 zeker 1,7 miljoen euro verloren als gevolg van een te lang genegeerde angstcultuur. Een aanzienlijk deel hiervan ging naar vaststellingsovereenkomsten voor ambtenaren die langdurig ziek waren door een ongezonde werkomgeving.
Hoe maken we als HR-professional de organisatie aantrekkelijker voor mensen en vrijwaren we hun beter van de - momenteel excessieve - aantallen verzuim- en burn-outklachten? Het kan, maar dat vraagt investeren in een andere missie.
Veel organisaties leggen de nadruk op het behalen van resultaten en kijken vrijwel niet naar de manier waarop dat gebeurt. KPI's voor onderlinge samenwerking blijken de prestaties juist te verbeteren, schrijft Simone van Neerven.
Januari is bonusmaand bij veel bedrijven. Econoom David Schindler onderzocht of bonussen ook effectief zijn in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen. Belangrijkste conclusie: bonussen werken zeer goed in deze setting.
Op de drukbezochte HR Day 2023 in het Spant! in Bussum stond alles in het teken van de Circle of Influence. Ook was het die dag Diversity Day, een thema dat tevens als een rode draad door het uitgebreide programma heen liep.
De omgang met tijd is in westerse samenlevingen gebaseerd op ‘kloktijd’ en is grotendeels cultuurbepaald. Zo moet er altijd iets gedaan worden. Als klinisch neuropsycholoog dook Margriet Sitskoorn in het begrip ‘tijdbeleving’ en raakte ervan overtuigd dat het anders moet, ook in organisaties.
Werknemers vinden het steeds belangrijker om zelf hun werkuren in te kunnen plannen. Daarom is het voor talentbehoud essentieel dat de CHRO een werkomgeving creëert waarin werknemers daadwerkelijk de regie kunnen nemen over hun werktijden. Hoe draagt dit bij aan een betere werknemerservaring? Wat vraagt dit van leiders? Hoe kun je flexibel werken implementeren terwijl je zorgt dat er altijd voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is?
Alle beelden van waaruit je als organisatie of manager handelt zijn legitiem. Maar wees consistent, niet het een zeggen en het andere doen. Dat vraagt een eerlijk gesprek over die beelden, schrijft Ruurd Baane.
Het is een succesverhaal, de geschiedenis van Hyva. In een kleine 45 jaar is het productiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal concern met bijna 4.000 werknemers. Toch gaat de organisatie op de schop, zegt CHRO Erwin Rengers. En moet de cultuur veranderen: "Niet alleen IQ, maar ook EQ."
Medewerkers hebben naast hun cv en functiebeschrijving ook verborgen passies, ambities, kennis en talenten. Door deze aan te spreken versterk je de organisatie, behoudt je werknemers langer en maakt je ze flexibeler. Het Whole Self Model legt hiervoor de basis.
Het succes van een organisatorische transformatie valt en staat met de emotionele steun die werknemers krijgen van hun leidinggevenden. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoekers van Oxford University en adviesbureau EY.
De nieuwste editie van CHRO Magazine is zojuist verschenen. Boordevol inzichten, interviews, achtergronden en hete hangijzers. Zoals: wanneer ben je als bestuurder met HR-portefeuille effectief genoeg om de noodzakelijke impact te hebben op organisatiebeleid en executie? En meer...
Thomas Mulder is een innovatieve HR-leider én de CHRO of the Year 2022. Niet voor niets noemt zijn CEO hem een visionair leider. Tegelijkertijd staat hij met beide benen op de grond, en bereikt hij veel met zijn team, zeker qua prestatiemanagement en learning & development.
Inhoudelijk zit het vaak wel goed met HR-professionals. Maar de verpakking en de manier waarop ze iets vertellen is minstens zo belangrijk, zegt Bob Zeegers. In zijn recent verschenen HR met Ballen, beschrijft hij zijn 3 wetten van HR.
HR-leiderschap is meer dan ooit nodig op meerdere fronten, maar tenminste aan de top van de organisatie. Alleen al om tegenwicht te bieden aan de ‘strategy overload’ waar veel organisaties onder gebukt gaan.
Kunnen losvaste werkverbanden teams in deze tijd van hybride werken weer kostenefficiënt maken? Deze vraag beantwoorden Constance Noonan Hadley en Mark Mortensen in de Harvard Business Review. Over nieuwe manieren van werken die soelaas kunnen bieden.
Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie. Die oproep deed onlangs Raymond Puts, algemeen directeur van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland tijdens het jaarcongres van de AWVN.
Rotterdam streeft naar meer burgerparticipatie. Dus gaan ambtenaren meer de wijk in – jawel, óók HR-medewerkers. “Zo krijgen we beter inzicht in wat er in de stad speelt. Dat komt het beleid en de uitvoering ervan ten goede. We werken vanuit de behoefte van de Rotterdammers en de stad.”
HR kan zelf wel wat upskilling en reskilling gebruiken, zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group.
In het nieuwe boek 'De winst van purpose', laten Henk Volberda en andere auteurs zien hoe je als onderneming 'het verschil kunt maken'.
Op de HR Day 2022 in het WTC in Rotterdam zetten keynote speakers Dick Swaab en Marcel Levi de toon. Dé rode draad in de ruim 25 programmaonderdelen was de krappe arbeidsmarkt. Onder de sprekers ook Thomas Mulder van Vodafone Ziggo en Patricia Gielis van de Radboud Universiteit die hun aanpak van de structurele inzet van personeel.
Unilever Nieuw-Zeeland is onlangs een test gestart voor een vierdaagse werkweek, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
70 procent van alle veranderingstrajecten mislukt. Toch is het mogelijk om ondanks alle onrust met succes uit te groeien tot een high performance-organisatie, weet Jeff Kooijman, oprichter van adviesbureau M-factor. Tijdens een inspiratiesessie licht hij zijn visie toe.
Ook na de overname door EssilorLuxottica zet optiekketen GrandVision in op groei. Dat betekent dat het bedrijf de komende jaren alleen maar meer mensen nodig zal hebben. En dus sterk afhankelijk zal blijven van z'n aantrekkingskracht op werknemers. Jennifer Kors, Director HR GrandVision Benelux licht toe hoe het bedrijf dat denkt te doen.
PALI Group: een echt familiebedrijf, waarin vertrouwen en gevoel belangrijke pijlers zijn. HR-directeur Susan Somers voelt zich er helemaal op haar gemak en spreekt nu mee op strategisch niveau.
De overheid moet vooral niet ingrijpen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Dat zegt Alfred Kleinknecht, oud-hoogleraar economie (VU en TU Delft). "Het is nu zaak dat de markt haar werk kan doen en dat de krapte zich in voelbare loonsverhogingen vertaalt. Dan kan de productiviteit weer stijgen en komt er weer wat ruimte bij de inkomensverdeling"
De nieuwste editie van CHRO Magazine staat in het teken van HR-leiderschap, -strategie én de kunst van continue verandering. Hoogst actuele thema’s. Naast interviews met CHRO’s en experts in leiderschap en arbeidsmarkt, ook aandacht voor de duurzame CHRO en de rol van de leider bij de employee journey. Lees deze editie!
Of het nu gaat om uitstroom, ontwikkeling of hybride werken, Albert Spencer van Havenbedrijf Rotterdam beslist erover op basis van data. Die data vertellen hem ook tot welke resultaten dat leidt. “In de finance heb ik geleerd hoe belangrijk informatievoorziening, risicomanagement en waardecreatie zijn om in control te zijn. Dat is bij HR niet anders.”
Van topsporters en de manier waarop zij kijken naar prestatie kan op de werkvloer veel geleerd worden, zegt Rico Schuijers.
Aan het hoofd staan van HR in een grote organisatie, betekent moeilijke keuzes maken in een krachtenveld van vele belangen. Dan is het belangrijk om niet aan de leiband van het management te lopen en integer te blijven, is het credo van Gemmie Hermens. “Bij ISS dacht ik voor het eerst: wij kunnen Top Employer worden.”
Twee derde van de Britse bedrijven implementeert een vierdaagse werkweek of heeft dit al gedaan voor minstens een deel van het personeel. Financieel voordeel: circa 104 miljard pond. Dit voordeel ontstaat uit een hogere productiviteit, kostenreducties en een groter welzijn van werknemers. De kwaliteit van het werk blijft minimaal gelijk of verbetert zelfs.
Binnen nu en drie jaar gaat 40 procent van de nu al schaarse bedrijfsartsen met pensioen. Toch kunnen werkgevers veel doen om hun arbobeleid op peil te houden.
Prothya Biosolutions groeit hard en koerst af op winst. Maar daarvoor moest de organisatie wel een flinke transformatie doormaken. Ondernemerschap zit inmiddels sterk in de cultuur. Marloes de Haas was er vanaf het begin nauw bij betrokken. "Ik doe heel veel tegelijk.”
Binnen de Rabobank verkent Anne Doeser nieuwe technologieën om het werk beter en prettiger te maken. De HR Innovation Lead gelooft dat technologie een enorme impact kan maken. “Met open innovatie via een ecosysteem krijg je producten waar werknemers echt wat aan hebben.”
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl