Een nieuwe strategie raakt veelal het dagelijkse werk van de medewerkers die nodig zijn voor de uitvoering ervan. Logisch dus dat zowel de HR-functionaliteit als de communicatieafdeling nauw betrokken moeten worden bij de strategieontwikkeling, menen Jan Tjerk Boonstra en Linda de Kanter.
De naam zegt het eigenlijk al: Vattenfall – Zweeds voor waterval – streeft naar zo min mogelijk afhankelijkheid van fossiele energie. Het HR-beleid is erop gericht dit te ondersteunen. En dat is een marathon, geen sprint, aldus Thewis Fennema, HR-directeur Vattenfall Customers Nederland. “Het bedrijf verandert bewust geleidelijk. Zo kunnen we het personeel optimaal meenemen in de transformatie.”
Volgens nieuw onderzoek ervaren kinderen minder druk en zijn ze minder depressief als ze voor hun vierde levensjaar naar de kinderopvang gaan. "Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen", zegt ESSB-onderzoeker Hanan El Marroun.
Het kabinet-Schoof wil koers zetten naar een slanker en efficiënter overheidsapparaat door het aantal ambtenaren en externe inhuur drastisch te verminderen. Hiervoor wil het kabinet fors schrappen in regels en procedures zodat de overheid beter kan inspelen op maatschappelijke uitdagingen.
Juist in een uitdagende arbeidsmarkt is strategische personeelsplanning (SPP) de enige manier om grip te houden op de in de toekomst benodigde capaciteiten. En dus onlosmakelijk onderdeel van het strategische beleid van de organisatie, ziet Irma Doze.
DHL is een van de vijf grootste werkgevers ter wereld met alleen al in de Benelux zo’n 13.000 medewerkers. In de strijd om het behoud van marktleiderschap speelt steeds schaarser talent een sleutelrol. Het beproefde concept voor DHL: continu investeren in topwerkgeverschap, volgens een wereldwijde aanpak.
Bezorgdheid over personeelsbehoud blijft in 2024 hoog op de agenda van werkgevers. Uit onderzoek van Robert half blijkt dat het aantrekken en behouden van talent voorlopig nog een flinke uitdaging blijft voor werkgevers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden.
Steeds meer Nederlandse HR-professionals zijn van mening dat ze een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. In 2021 was slechts 27 procent die mening toegedaan, nu is dat 44 procent. Tegelijkertijd zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR.
Een experiment bij de lokale overheden in Engeland met een vierdaagse werkweek tegen het oude salaris is stopgezet. Het blijkt dat de productiviteit hieronder te lijden heeft en ook neemt het risico op hoge werkdruk toe. Volgens Melissa Schouman is dat niet verwonderlijk en moeten we hier voorlopig geen heil van verwachten.
Tien HR-directeuren gingen tijdens CHRO Day met elkaar in gesprek over ‘The Future Ready Workforce’. Marieke van der Meer en Lex Moerings van Aon gaven deskundige toelichtingen. Over uitdagingen, omgekeerde loonkloven en asociaal gedrag.
Jo-Anne Essers voelt zich helemaal op haar plek als HR-leider bij zorgorganisatie Cello. De manager HR & Communicatie geniet zowel van alle uitdagingen die de transitie van de organisatie meebrengt als van de zingeving. “Deze transitie vraagt een bepaald type leider, dat is een cruciale rol.”
Moet het traditionele cv en de bijbehorende lijst met kwalificaties de prullenbak in? Niet helemaal, schrijft Jen Wu van PR-bureau Team Lewis. "We willen nog altijd dat een arts of advocaat de juiste opleiding heeft. Maar voor veel beroepen is er geen vaste formule voor succes."
Waarom is het zo moeilijk om goed invulling te geven aan strategische personeelsplanning? Vaak doen organisaties complexe en dure exercities om uit te zoeken wat de skills for the future zijn. Zonde, want de relevante vertaling maken naar de eigen organisatie is nou net de core competentie van HR.
Intelligence Group in Rotterdam onderzoekt het gedrag van werknemers op de Europese arbeidsmarkt en zet die kennis in om klanten te helpen in HR- en recruitmentvraagstukken. Die schat aan kennis en informatie over arbeidsmarktgedrag draagt ook bij aan het eigen HR-succes van Intelligence Group in deze uitzonderlijk uitdagende arbeidsmarkt. Met creatieve vacatures, het koesteren van medewerkers en een seizoenkaart bij Feyenoord Vrouwen.
Op de HR Day 2022 in het WTC in Rotterdam zetten keynote speakers Dick Swaab en Marcel Levi de toon. Dé rode draad in de ruim 25 programmaonderdelen was de krappe arbeidsmarkt. Onder de sprekers ook Thomas Mulder van Vodafone Ziggo en Patricia Gielis van de Radboud Universiteit die hun aanpak van de structurele inzet van personeel.
Steeds meer werkgevers zien de voordelen van skillsmanagement voor inzetbaarheid. Van het grootschalig samenbrengen van werkzoekenden en werkgevers aan de hand van skills is echter voorlopig nog geen sprake. Dat komt mede omdat werkgevers de meerwaarde van skillsbenaderingen vaak nog te onduidelijk vinden.
Werkgevers zouden online werkplatformen voor tijdelijk werk beter kunnen benutten, aldus Associate Professor HRM Jeroen Meijerink. De online platformen zijn momenteel enorm populair en passen bovendien bij de behoefte aan tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Kunnen ze het extreme personeelstekort helpen oplossen?
Werknemers met meerdere banen kunnen zich zwaar belast voelen en een hoge werkdruk ervaren. Leidinggevenden en personeelsmanagers zouden hiervoor meer oog moeten hebben.
Steeds meer werknemers dromen ervan als werkende nomade op een exotische plek met de voeten in het zand de laptop open te klappen voor de baas. Dat kan, mits u dat goed regelt.
Wie weet, werken er in de toekomst wel minder mensen dan nu, maar leveren ze meer én beter werk af. Die indruk wekte Shafi Ahmed in elk geval, visionair en keynotespeaker op de HR Summit 2022. Hij gelooft dat moderne technologie die lange medische opleiding kan verkorten.
'Pathfinders of the New World' was afgelopen donderdag het thema van de HR Summit in Zeist, waar de schaarste op de arbeidsmarkt de boventoon voerde. Onder leiding van gerenommeerde sprekers en moderatoren gingen de deelnemers als spoorzoekers aan de slag om een uitweg te vinden en ondanks de krappe arbeidsmarkt de juiste mensen te kunnen aantrekken en aan zich te binden.
Steeds meer werkgevers zien banen ontstaan uit robotisering. Oprukkende technologie vraagt van werknemers om andere vaardigheden.
Wie wil waar wanneer en hoe werken? Na de coronapandemie wemelt het van de antwoorden op deze vragen. Hoogleraar HRM Karin Sanders pleit voor het zorgvuldig onderzoeken van de voorkeuren van medewerkers in plaats van af te gaan op aannames. Zij komt nu met een eerste onderzoek.
Hr-professionals vinden de rijksoverheid en de provinciale/gemeentelijke overheid de meest aantrekkelijke sectoren, blijkt uit onderzoek.
Werknemers vrezen dat managers flexibel werken traineren omdat die er niet mee om kunnen gaan.
Techbedrijven in Nederland eisen het behoud van de 30%-regel. Zij vrezen de internationale concurrentieslag te verliezen als de fiscale lokker wordt wegbezuinigd.
Bepaald oneerlijk is het: de meeste ambtenaren zijn vrij op 5 mei, in de marktsector moet gewoon worden doorgebuffeld op Bevrijdingsdag.
'De zoete wraak van de flexwerker', noemt de Volkskrant de lange wachtrijen op Schiphol. Ten onrechte, vindt Kees Blokland, in het afgelopen weekend. "Schiphol heeft juist z'n best gedaan om de wantoestanden tegen te gaan."
Ja, AI gaat grote invloed hebben op de behoefte aan arbeidskrachten. Maar het tempo waarin valt te overzien, aldus vier digitale experts in gesprek met CHRO Magazine over de impact van AI op HR en werkvloer.
HR kan een heel goede rol spelen bij hybride werken niet alleen mogelijk maken, maar vooral medewerkers en teams stimuleren ermee aan de slag te gaan, zegt Wouter Smit in CHRO HR Podcast #60. De onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam is warm pleitbezorger van hybride werken, maar dit vraagt ook om een inspanning.
Een kwart van de HR-medewerkers voelt zich opgejaagd bij de zoektocht naar personeel. Veel HR-afdelingen missen kennis van zaken.
Kroonleden, werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afspraken gemaakt in de SER over het hybride werken. Vier belangrijke aandachtspunten.
HR voelt toenemende druk om nieuwe medewerkers te werven, terwijl het allang geen onderwerp meer is voor HR alleen. Anne Jaakke over hoe je recruitment wél moet aanpakken in deze markt.
Rusland zelf schat het aantal IT-specialisten die naar het buitenland - waaronder Nederland - vertrekken op zo'n 170.000.
Aan ambities geen gebrek bij het Amsterdam UMC, dat zowel regionaal als internationaal een toonaangevende speler wil zijn. Boven op de complexe fusie die dat vergt, kwam de coronacrisis. In gesprek met Yolande van der Linden over hoe de organisatie en de top onder de grote druk erin slagen hun wendbaarheid te behouden.
Met de krappe arbeidsmarkt werven zowel grotere als kleinere bedrijven kenniswerkers in het buitenland. Succesfactoren bij kleinere bedrijven uit de Brainport-regio kunnen ook corporates helpen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl