Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten, schrijft Mr. Astrid Zuidinga.
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.
Steve Gladis, een Amerikaanse executive coach en hoogleraar aan de George Mason University ontwikkelde een checklist voor een goed vergaderproces.
Wetenschappers in organisatiekunde spreken over het fenomeen upward status disagreement (USD). Hoe groter en internationaler bedrijven worden, hoe groter het risico op dit soort conflicten.
In de huidige crisis is er opvallend weinig aandacht voor het verlies dat mensen lijden. Werkgevers kunnen een rol pakken in het herstellen van de balans.
Prothya Biosolutions groeit hard en koerst af op winst. Maar daarvoor moest de organisatie wel een flinke transformatie doormaken. Ondernemerschap zit inmiddels sterk in de cultuur. Marloes de Haas was er vanaf het begin nauw bij betrokken. "Ik doe heel veel tegelijk.”
Bij ongekende arbeidsmarktkrapte is een gezonde bedrijfscultuur dé USP, maar cultuur is geen rustig en veilig bezit; het valt of staat met adequate checks and balances.
Juist in een tijd van schaarste is het belangrijk te investeren in de héle talent journey. Daarin gaat nog veel mis, schrijft Sascha Becker.
Nederland loopt achter op andere landen in Europa als het gaat om diversiteit en inclusiviteit. Kunnen data uitkomst bieden?
Kennelijk zijn schandalen nodig om een veilige werkplek op de kaart te zetten. Hoe staat het daarmee in uw organisatie?
Sociale en psychische veiligheid op het werk is minder goed verankerd dan gedacht, zegt Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.
Ida Damen onderzoekt hoe je werknemers meer in beweging krijgt. Ze vertelt over de lessen uit haar promotieonderzoek, over wandelen tijdens de HR-cyclus en de ingenieuze WorkWalk die ze voor haar eigen werkomgeving ontwikkelde.
Waarom cultuurveranderingen in organisaties zo lastig zijn en hoe je ze toch met succes kunt doorvoeren volgens Michael Watkins, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering.
"We staan voor de uitdaging de dominantie van de witte heteromannen-cultuur te doorbreken." D&I Partner Hendrik Jan Biemond over zíjn missie om Diversity & Inclusion op de kaart te krijgen.
Het wereldwijd actieve mobiliteitsbedrijf LeasePlan transformeert tot een compleet digitale dienstverlener. Chief People & Performance Officer, ExCo-lid en landendirecteur Tjahny Bercx over de cruciale fase waarin het proces zich momenteel bevindt.
Veranderen naar een meer open en veilige cultuur, waar incidenten niet de doofpot ingaan? Begin met het achterhalen van de organisatiecultuur zoals die écht is. Irma Doze legt uit hoe.
De winst van een efficiencymaatregel krijgt alle aandacht, terwijl het verlies van een efficiencymaatregel de grootste impact heeft. Dat leidt tot ‘roof-efficiency’.
CEO's moeten wat doen aan het lage vertrouwen in leiderschap, zegt Maria van der Heijden (MVO Nederland).
Mensen die hun werk als een roeping zien, worden door leidinggevenden vaak ten onrechte als betere werknemers beschouwd.
Van afschaffing van de leaseauto tot het eerste hybride werken-model van Nederland: het HR-beleid van VodafoneZiggo valt in meerdere opzichten op. In gesprek met Thomas Mulder, architect van veel van die beslissingen. "Cruciaal is dat je goed uitlegt waaróm je iets doet."
Wat kost slecht HR-beleid de organisatie wanneer een verziekte werksfeer leidt tot een golf aan burn-outs, ziekmeldingen of reputatieschade?
Op welke manier zorg je er als organisatie voor dat medewerkers zich wél kunnen en durven uit te spreken? De afgelopen twee weken hebben we met de ontwikkelingen rondom grensoverschrijdend gedrag gezien dat protocollen en regels voor medewerkers om klachten te delen niet voldoende zijn.
Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden, zegt Judith Meeng. Terwijl BRD Thermea Group, toen ze in 2018 aantrad, toch echt moest veranderen door de continue groei. “Ik geloof dat wij 'cultuur ready' zijn voor de toekomst."
We weten we nog te weinig van de voorkeuren van leidinggevenden en medewerkers over hybride werken, zegt hoogleraar HRM Karin Sanders.
Legitiem grasduinen in e-mails van werknemers kan verrassingen opleveren, zoals seksueel intimiderende teksten. Mr. Marcus Draaisma over de do’s en don’ts.
De tien favoriete managementtips uit 2021 van de redactie van de Harvard Business Review.
De nieuwe topvrouwen-wet kan een keerpunt voor genderdiversiteit zijn, denkt Anne Megens (AWVN).
HR-professionals van organisaties die dienstverleners zoals schoonmaakbedrijven inhuren, kunnen meer invloed uitoefenen op het sociaal beleid aldaar, zegt Kees Blokland, voorzitter Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag. "Dat is niet alleen moreel juist, het draagt er ook toe bij dat dienstverleners beter werk afleveren."
Bij Triodos Bank kiezen ze ervoor om ook na de coronapandemie deels thuis te blijven werken. Dat betekent dat op kantoor minder vierkante meters nodig zijn. Maar hoe gaat dat eruitzien? "Het is niet langer alleen maar willen, het is nu ook moeten geworden."
Kuehne+Nagel zet in op een cultuurverandering om human centric te worden, met een sterke focus op employee well-being. Want dat logistieke dienstverleners zoals Kuehne+Nagel een sleutelrol spelen in de coronacrisis, vervult HR Director Poléanne Vluggen weliswaar met trots. Maar operational excellence blijkt niet genoeg.
Welke organisatie sleept in maart de eerste Diversity Firm Award in de wacht? Jurylid Joeri de Groot, Managing Director Co-Investments AlpInvest Partners, weet uit ervaring wat daar voor nodig is.
De wereld staat voor een aantal grote uitdagingen de komende decennia. Bedrijven kunnen hierin een enorme positieve impact maken, maar dan moeten ze wel weten hoe. Volgens Mansi Jasuja van Conscious Business Nederland zit de sleutel in meer bewustzijn over de rol die jouw organisatie speelt in het totale ecosysteem waar je onderdeel van uitmaakt.
Ingrijpende veranderingen in organisaties zijn alleen mogelijk als deze gepaard gaan met culturele veranderingen. Maar hoe verander je de cultuur binnen een organisatie? Dat is bij uitstek het terrein van corporate antropoloog en spreker Jitske Kramer.
Terwijl de macht van bestuurders met de jaren toeneemt, groeit de tegenmacht van onder meer raden van toezicht en ondernemingsorganen vaak nauwelijks mee, concluderen onderzoekers Meike Bokhorst en Sjors Overman. "Lang zittende bestuurders moeten meer tegenkracht krijgen."
Goed leiderschap is wel 'common sense' maar geen 'common practice'. In zijn bestseller "10 miljoen jaar leiderschap" stelt Leon Schaepkens dat een goede leidinggevende rekening houdt met ons 'savannebrein'. Een inzicht dat leiders van vandaag een grote voorsprong kan geven.
Een VR-ervaring kan mensen met elkaar verbinden op een manier die voorheen niet mogelijk was met andere media. Het kan de percepties van mensen veranderen en organisaties helpen bij het creëren van een meer gewetensvolle werkomgeving.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl