Eén op drie werknemers kampt met burnout-klachten, driekwart lijdt aan stress. Stressmanagement helpt werkgevers het tij keren: ondersteunende programma’s én een cultuuromslag binnen de organisatie.
Nieuw onderzoek wijst uit: ondernemerschap mist ziekmakende stressfactoren en bevat volop autonomie, het gezondheidselixer voor op het werk.
Ruim tweederde van de werkgevers geeft iets extra’s aan zijn werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten.
Door een overdaad aan samenwerking raken steeds meer werknemers overbelast. Dat is te vermijden, blijkt uit een recent artikel in de Harvard Business Review.
Energieke werknemers zijn productiever. In haar promotieonderzoek kijkt Sandra Klijn wat leidinggevenden kunnen doen om werknemers zich energieker te laten voelen.
Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Ook neemt de verzuimduur toe.
88 procent van de mensen die het vak HR uitoefenen vindt waardering en erkenning van doorslaggevend belang voor hun werkgeluk. Maar minder dan de helft zegt voldoende feedback te krijgen van leidinggevenden.
Anoushka Bold is thuis in HR-strategie en nu ook cum laude afgestudeerd als onderzoeker in Global Health. Ze deelt haar belangrijkste inzichten voor succes in employee wellbeing. “We hebben het niet meer over ‘iets’ goed doen op het gebied van wellbeing, maar over het implementeren van écht bewezen, effectieve methodes als onderdeel van een holistische visie.”
Werkgevers hebben in 2021 minder vaak regelingen getroffen om werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Ze geven ook aan dat hun werknemers minder autonomie in hun werk hebben dan in eerdere jaren. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid 2021 van TNO die tweejaarlijks wordt gehouden bij ongeveer 4.500 bedrijven en instellingen in Nederland.
Internationaal onderzoek laat zien hoe het meten van werkbeleving bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.
Promotieonderzoek van Indy Wijngaards biedt een oplossing voor nietszeggende engagementscores.
Kuehne+Nagel zet in op een cultuurverandering om human centric te worden, met een sterke focus op employee well-being. Want dat logistieke dienstverleners zoals Kuehne+Nagel een sleutelrol spelen in de coronacrisis, vervult HR Director Poléanne Vluggen weliswaar met trots. Maar operational excellence blijkt niet genoeg.
De afgelopen 18 maanden hebben werkgevers en medewerkers samen één gemeenschappelijk onderwerp samen doorstaan: COVID-19. De politieke en maatschappelijke gevolgen van deze pandemie hebben werkgevers en medewerkers, nog meer dan voorheen, gedwongen om na te denken over gezondheid, vitaliteit en veerkracht.
Impact op worklifebalance op lange termijn zal echter verwaarloosbaar zijn.
HR is waarschijnlijk het vakgebied met de meeste impact op het werkgeluk van mensen. En daarmee eigenlijk op het welbevinden van mensen in het algemeen.
Aart Slagts loopbaan als CHRO van KLM eindigde in februari zoals die in 2013 begon: met een crisis. Maar hij was ook de man die vakbonden, ondernemingsraden en personeel won voor zijn visie over een wendbaar KLM, waar medewerkers nummer één zijn voor de concurrentieslag in de lucht. “Vrij van zorgen is de belangrijkste voorwaarde om wendbaar te zijn.”
Natuurlijk had iedereen binnen de facilitaire dienstverlener ISS liever gezien dat de coronacrisis aan het bedrijf voorbij was gegaan. Maar de crisis heeft ook iets goeds gebracht, zegt Gemmie Hermens, People & Culture director van ISS Nederland.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl