Intimidatieklachten in organisaties zijn voor alle belanghebbenden wakkerliggers. Zij kunnen reputaties verwoesten. Hoe beperk je als werkgever de schade?
Hybride werken dreigt te leiden tot een nieuwe vorm van ongelijke behandeling tussen werknemers die wel en niet thuiswerken. Hoe kan dit het beste worden vermeden? Daarover heeft Klara Boonstra, directeur van de Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA) een artikel geschreven.
Peter van Lonkhuyzen looft in zijn nieuwe boek 'Informeel Leiderschap' het 'meest pure leiderschap dat er bestaat'. Hoe kunnen organisaties dit stimuleren?
‘De mens centraal stellen.’ Veel organisaties zeggen het, maar hoe geef je het in de praktijk vorm? Een kijkje in de keuken bij supermarktketen PLUS. 'Mensen hebben een keuze, ze hóéven niet bij PLUS te werken. Wij moeten dus continu iets meer bieden om ons te onderscheiden.'
De wet heeft zulke grote mazen dat het tegenwerken van klokkenluiders te gemakkelijk is voor organisaties, aldus Pieter Omtzigt.
De prestatiesamenleving zorgt ervoor dat we wellicht niet de juiste en passende talenten herkennen. Het kan ook voor belemmering zorgen van het (juiste) talent dat zichzelf niet herkent in de gevraagde functieomschrijving.
Hybride werken prijkt hoog op de bestuursagenda. Met alle (media)aandacht zou kunnen worden gedacht dat hybride werken verplicht is, een nieuw fenomeen is en iedereen het doet. Dat is niet zo.
De HR- agenda van TNO werd vroeger gedomineerd door reorganiseren. Nu door het welbevinden van medewerkers. Mensgericht HR-beleid is niet minder effectief dan resultaatgericht HR-beleid, vertelt Irene van den Broek: “We trekken steeds weer excellente medewerkers aan.”
Vooral ouder medewerkers hebben het gevoel dat ze voor een organisatie werken die open is. Twintigers en dertigers ervaren veel minder dat ze in een emotioneel veilige omgeving werken.
Google heeft er veel geld voor over om mensen weer terug op kantoor te krijgen. De techonderneming maakte bekend in de loop van het jaar 9,5 miljard dollar te investeren in kantoren en datacenters.
Door de coronapandemie zijn veel organisaties en medewerkers gewend geraakt aan thuiswerken. De SER adviseert dat medewerkers meer zeggenschap moeten krijgen over het thuiswerken. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers goed omgaan met deze extra zeggenschap?
Met onze hedendaagse behoeften zitten we hoog in de piramide van Maslow: je passie kunnen volgen, met een dienende leider en in een psychologisch veilig klimaat. Is dat de manier om economisch het verschil te kunnen maken of juist een teken van verslapping?
Hoe kunt u uw vaardigheden op het gebied van ethisch leiderschap verbeteren? Acht vuistregels die het verschil maken.
'Casual friday' is passé; op kantoor kleden werknemers zich de de hele week door losjes. Werkgevers doen er goed aan hierin mee te gaan.
Louwman Group heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een autodealer tot een brede aanbieder van mobiliteitsoplossingen. Om dat voor elkaar te krijgen was een verandering in de organisatiestructuur nodig. De opdracht van Alice Diels.
Hij is er: de nieuwste editie van CHRO Magazine! Over HR-leiderschap, -strategie én de impact van werkgeluk. Hoogst actuele thema’s. Naast interviews met CHRO’s en experts in leiderschap, ook aandacht voor de impact van AI op HR, corporate recruitment, HR-analytics en veel meer.
Kroonleden, werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afspraken gemaakt in de SER over het hybride werken. Vier belangrijke aandachtspunten.
Vorig jaar zette Gerard Penning op CHRO.nl de nieuwe people-strategie van ABN AMRO uiteen. Een jaar later maakt hij de balans op: waar is duidelijke vooruitgang geboekt en waar moeten nog stappen worden gezet? “We begeven ons op een heel nieuw, onbekend terrein.”
Aan ambities geen gebrek bij het Amsterdam UMC, dat zowel regionaal als internationaal een toonaangevende speler wil zijn. Boven op de complexe fusie die dat vergt, kwam de coronacrisis. In gesprek met Yolande van der Linden over hoe de organisatie en de top onder de grote druk erin slagen hun wendbaarheid te behouden.
Een leider die in opspraak komt, kan zich op termijn misschien rehabiliteren. Maar dan moet hij het anders aanpakken dan Marc Overmars, zegt sportfilosoof Sandra Meeuwsen.
Nadat veel vrouwen hun verhaal deden in het kader van de #metoo-beweging, blijven gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de publiciteit komen.
Steeds meer organisaties stellen een chief diversity officer aan, maar het werkelijk verbeteren van de diversiteit in de organisatie vraagt meer.
Wat te doen met tegenspraak van werknemers? Altijd naar luisteren, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook als de dwarsligger bepaald geen genie is.
De zakenbank wil personeel aantrekken dat meer voorrang geeft aan kwaliteit van leven boven riante arbeidsvoorwaarden.
Aan het hoofd staan van HR in een grote organisatie, betekent moeilijke keuzes maken in een krachtenveld van vele belangen. Dan is het belangrijk om niet aan de leiband van het management te lopen en integer te blijven, is het credo van Gemmie Hermens. “Bij ISS dacht ik voor het eerst: wij kunnen Top Employer worden.”
WE Fashion heeft in de coronacrisis een versnelde digitale transformatie doorgemaakt. Met steun van de HR-afdeling. Maar die richt zich niet alleen op digitalisering, zegt CHRO Elianne Havinga. “Van belang in deze tijd zijn onze CONNECT-waarden, de verbinding met onze medewerkers en leiderschap in de organisatie.”
In deze tijd van ingrijpende veranderingen is één ding glashelder: leiders zijn belangrijker dan ooit. Paradoxaal genoeg zijn dit ook de tijden in de geschiedenis waarin leiderschap het meest ontbreekt, zegt Margarita Mayo.
Willen organisaties hybride werkvormen goed inrichten dan moeten zij de onderlinge informele werkrelaties scherp in kaart hebben, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten, schrijft Mr. Astrid Zuidinga.
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.
Steve Gladis, een Amerikaanse executive coach en hoogleraar aan de George Mason University ontwikkelde een checklist voor een goed vergaderproces.
Wetenschappers in organisatiekunde spreken over het fenomeen upward status disagreement (USD). Hoe groter en internationaler bedrijven worden, hoe groter het risico op dit soort conflicten.
In de huidige crisis is er opvallend weinig aandacht voor het verlies dat mensen lijden. Werkgevers kunnen een rol pakken in het herstellen van de balans.
Prothya Biosolutions groeit hard en koerst af op winst. Maar daarvoor moest de organisatie wel een flinke transformatie doormaken. Ondernemerschap zit inmiddels sterk in de cultuur. Marloes de Haas was er vanaf het begin nauw bij betrokken. "Ik doe heel veel tegelijk.”
Bij ongekende arbeidsmarktkrapte is een gezonde bedrijfscultuur dé USP, maar cultuur is geen rustig en veilig bezit; het valt of staat met adequate checks and balances.
Juist in een tijd van schaarste is het belangrijk te investeren in de héle talent journey. Daarin gaat nog veel mis, schrijft Sascha Becker.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl