Over de taken van de vertrouwenspersoon bestaan nogal wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij medewerkers. Hoe zit het precies?
Steeds meer vrouwen komen in leidinggevende posities terecht. Maar bedrijven passen zich daar onvoldoende op aan.
Bogdan Manta spreekt tijdens de HR Summit op 16 juni over de 'dwaalwegen waarop ons brein ons kan leiden'. "We hebben rond de 188 'biases' waar we van kunnen proberen ons bewust te worden, zodat we betere beslissingen kunnen nemen."
Het duurzame beleid dat werkgevers laten zien is anders dan wat werknemers maatschappelijk belangrijk vinden.
Volgens neurowetenschapper Iris Sommer is het beter om mannen en vrouwen ongelijk te behandelen. Ook op de werkvloer: man en vrouw zijn nu eenmaal anders, en het is beter om die verschillen recht te doen.
Intimidatieklachten in organisaties zijn voor alle belanghebbenden wakkerliggers. Zij kunnen reputaties verwoesten. Hoe beperk je als werkgever de schade?
Hybride werken dreigt te leiden tot een nieuwe vorm van ongelijke behandeling tussen werknemers die wel en niet thuiswerken. Hoe kan dit het beste worden vermeden? Daarover heeft Klara Boonstra, directeur van de Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA) een artikel geschreven.
‘De mens centraal stellen.’ Veel organisaties zeggen het, maar hoe geef je het in de praktijk vorm? Een kijkje in de keuken bij supermarktketen PLUS. 'Mensen hebben een keuze, ze hóéven niet bij PLUS te werken. Wij moeten dus continu iets meer bieden om ons te onderscheiden.'
De wet heeft zulke grote mazen dat het tegenwerken van klokkenluiders te gemakkelijk is voor organisaties, aldus Pieter Omtzigt.
De prestatiesamenleving zorgt ervoor dat we wellicht niet de juiste en passende talenten herkennen. Het kan ook voor belemmering zorgen van het (juiste) talent dat zichzelf niet herkent in de gevraagde functieomschrijving.
Vooral ouder medewerkers hebben het gevoel dat ze voor een organisatie werken die open is. Twintigers en dertigers ervaren veel minder dat ze in een emotioneel veilige omgeving werken.
Wat is er nodig om diversiteit echt te laten werken? Daarvoor startte de Vrije Universiteit Amsterdam samen met zes grote Nederlandse organisaties het onderzoeksprogramma Meer Kleur aan de Top (MKAT), met verrassende resultaten.
De ideale employee experience staat of valt met een bewuste keuze van de top en de leidinggevenden. Daar hoort ook specifiek gedrag bij.
Een leider die in opspraak komt, kan zich op termijn misschien rehabiliteren. Maar dan moet hij het anders aanpakken dan Marc Overmars, zegt sportfilosoof Sandra Meeuwsen.
Nadat veel vrouwen hun verhaal deden in het kader van de #metoo-beweging, blijven gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de publiciteit komen.
Steeds meer organisaties stellen een chief diversity officer aan, maar het werkelijk verbeteren van de diversiteit in de organisatie vraagt meer.
Aan het hoofd staan van HR in een grote organisatie, betekent moeilijke keuzes maken in een krachtenveld van vele belangen. Dan is het belangrijk om niet aan de leiband van het management te lopen en integer te blijven, is het credo van Gemmie Hermens. “Bij ISS dacht ik voor het eerst: wij kunnen Top Employer worden.”
Vandaag (8 maart) is het internationale vrouwendag. Aanleiding om enkele cijfers over vrouwen op de arbeidsmarkt op een rij te zetten. Conclusie: een sta in de weg voor verdere emancipatie van de vrouw in Nederland is de gebrekkige steun bij kinderopvang door de werkgever.
De OR heeft stevige bevoegdheden om de directie aan haar plicht te houden het aantal mannen en vrouwen in de top in balans te brengen. Hoe werkt dit?
5000 vennootschappen moeten vanaf nu streefcijfers rapporteren over de man-vrouwverhouding in de top.
Signify is een bedrijf in transformatie, die verder gaat dan de overgang van de gloeilamp naar de ledlamp. Met grote gevolgen voor het businessmodel. CHRO Mark van Bijsterveld over de implicaties die dit alles heeft voor het HR-beleid en de strategische HR-agenda.
Inclusie is erbij horen, omdat je bent wie je bent, niet omdat je je aanpast aan de ander. Inclusie is een mensenrecht en biedt de emotioneel veilige context, waarin je als mens kunt groeien.
Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s voor gelijk werk. Naar de precieze oorzaken daarvan moeten de meeste organisaties gissen. Nieuwe wetgeving zou daar binnenkort verandering in kunnen brengen.
Ondanks dat internationale bedrijven ten opzichte van vorig jaar 41 procent meer uitgaven aan inclusie en diversiteit (I&D), worstelen zij nog met dezelfde problemen rondom dit thema. Werven en behouden van divers talent lukt nog steeds niet goed.
Neuroscientist Marcia Goddard (Brain Matters) spreekt op de HRExpo op 7 oktober over cultuur en welzijn in een hybride wereld als uitdaging voor werkgevers. "We moeten toe naar een gevoel dat het ok is dat het niet ok is."
Zowel werkgevers als werknemers vinden dat discriminatie op de werkvloer een probleem is. Werkgevers denken daarbij vooral aan leeftijd en geslacht, werknemers vinden dat met name afkomst een rol speelt bij discriminatie. Dat komt naar voren uit de Discriminatie Arbeidsmonitor van de Nationale Vacaturebank.
Wat kunnen werkgevers doen om meer inclusiviteit en diversiteit in de organisatie door te voeren? Daarover ging het tijdens de rondetafelbijeenkomst 'inclusiviteit en beloning' op Leadership in HR 2021. Belangrijkste conclusie: 'Zorg in elk geval dat werknemers niet het gevoel krijgen dat maatregelen door HR zijn opgelegd.'
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl