Wie de diversiteit van het personeel wil vergroten, moet tegelijkertijd sturen op inclusiviteit. Dit laat zich goed meten, zegt analytics-expert Irma Doze.
Vroeger was ze het type HR-professional dat zei: nooit te lang blijven hangen bij een organisatie, je hebt de frisheid nodig om van buiten naar binnen te kijken, dan blijf je scherp. Intussen viert Isolde Eleveld dit jaar haar tienjarig jubileum bij Koninklijke De Heus.
En hoe kan deze ‘prophecy’ organisaties helpen zich voor te bereiden op de toekomst? Nu bij- en omscholing een enorme strategische prioriteit is geworden.
We moeten toe naar waardering voor de hele mens en zijn groei in plaats van waardering voor slechts een gefixeerd deel van de mens, ofwel sturen op balans.
Waarom wordt er aan de relatie tussen CEO en CHRO niet veel meer tijd en aandacht besteed, managementboeken over geschreven en trainingen voor opgetuigd?
CHRO’s moeten alert inspelen op de dynamiek van marktwerking, en tegelijkertijd krachtig de menselijke maat te bewaren, vindt Kees Blokland.
Meer diversiteit maakt niet per definitie een inclusievere werkomgeving. Hoogleraar Karin Sanders over de vraag hoe diversiteit ook echt profijt oplevert.
Welke vrijheid hebben werkgevers om arbeidsvoorwaarden te wijzigen en ademruimte te creëren in een lastige tijd? Mr. Astrid Zuidinga zet het op een rij.
Persoonlijke ontwikkeling staat bij hun organisatiekeuze hoog op het verlanglijstje van veel young professionals. En in veel gevallen hebben zij het nu voor het zeggen op de arbeidsmarkt. Dus hoe kun je als werkgever met ontwikkeling het verschil maken?
Gelet op de verwachte wijzingen rondom het ouderschapsverlof doen werkgevers er goed aan de organisatie hierop voor te bereiden, vindt Mr. Gaby van Burken.
Als managers initiatieven ontwikkelen die ervoor zorgen dat medewerkers hun input kunnen leveren dan profiteren zowel de medewerkers als de organisatie. Medewerkers de kans geven om hun mening te geven klinkt logisch. Toch gebeurt het niet altijd. Dit leidt tot onderbenutting van talent en soms zelfs tot schandalen.
Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert als professional blinkt niet vanzelf uit in medewerkers meenemen en enthousiasmeren.
Nu wij onszelf zien als een heel persoon met een persoonlijke balans tussen inspanning, ontspanning, ontwikkeling en rust, moet werk een totaal andere rol krijgen. Onze levensfases moeten centraal staan, waar een leven lang leren logisch bij aansluit, schrijven Maarten van Beek en Mischa Selis.
Een nieuwe uitspraak van de rechter biedt veel vrijheid om de ontslagvergoeding bij een sociaal plan af te toppen. Een goede ontwikkeling, aldus advocaat Astrid Zuidinga.
Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen in topfuncties succesvoller zijn dan hun mannelijke collega’s. Werkgevers kunnen daar actief aan meewerken. Maar hoe?
Bij het bepalen van de loonkosten waarvoor de werkgever NOW-steun kan aanvragen, kunnen bepaalde uitkeringen aan werknemers worden meegenomen.
Onderzoekers Fabrizio Salvador en Rocío Bonet analyseerden hoe een internationaal Fortune Top-100-bedrijf teams op afstand aanstuurt en vonden 4 succesfactoren.
In wetenschappelijk onderzoek is er meer aandacht voor de acceptatie en het gebruik van slimme robots op de werkvloer. Ook binnen het domein van HRM is er volop interesse in het gebruik van deze op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologie.
Medewerkers die allemaal écht verantwoordelijkheid nemen over hun eigen ontwikkeling. Zonder dat ze daartoe aangezet hoeven worden. Die als non-stop lerende machines steeds beter worden. En zo hun eigen levensgeluk én waarde voor de organisatie vergroten. ‘If it sounds too good to be true, it probably is.’ zouden de Britten zeggen. Of kan het toch?
Dat we sollicitanten in 2021 nog altijd maanden laten wachten op antwoord, had geen trendwatcher in de jaren ’90 gedacht. Dat kan anders, schrijft Anne Jaakke.
Belangrijk is dat je ego niet te zwaar wordt door het belang dat je aan jezelf hecht en de eisen die je stelt. Ego-fitness helpt leiders relativeren.
Veel werkgevers maken gebruik van generieke functieprofielen of werken met rollen en kunnen daardoor bij een reorganisatie juridisch in de problemen komen.
Het dichten van de loonkloof staat bij menige organisatie op de strategische agenda voor 2021. De Tweede Kamer kijkt al naar certificering van werkgevers zonder loonkloof. Maar hoe beantwoord je deze vraag als werkgever onomstreden?
Bij fusie of overname is het onder meer van groot belang eerst goed te onderzoeken of arbeidsvoorwaarden kunnen worden gewijzigd. Advocaat Gaby van Burken legt uit waar u op moet letten.
In 2020 verruilde zij de functie van CHRO voor haar eigen startup en kijkt verwonderd terug op haar eerste jaar als ondernemer, en wat voor jaar…
De ambitie bij CHRO’s om bij de top te horen is gezond. Maar tegen de macht aan schurken leidt vaak tot verlies van focus, onafhankelijkheid en waarde.
Essentieel voor effectief leiderschap, is het vertrouwen dat de leider heeft van de medewerkers. Dat vertrouwen is gebaseerd op drie pijlers.
Corona heeft een nieuwe kwalificatie van leiderschap opgeleverd: doormodderend leidinggeven. Je zou het niet zeggen, maar je kunt er behoorlijk ver mee komen. Waarom?
Er komt steeds meer aandacht voor de langetermijneffecten van gedwongen thuiswerken op onze prestaties. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor samenwerken en het innovatief vermogen van de organisatie?
Kan de werkgever werknemers laten testen op besmetting met corona? Dat ligt juridisch ingewikkeld aldus advocaten Gaby van Burken en Mérien Voorboom.
Wanneer heeft u als werkgever een sociaal plan nodig bij een reorganisatie en wat moet daarin staan? Mr. Astrid Zuidinga bespreekt de 9 meest gestelde vragen over het sociaal plan.
Verbinding tussen mensen is cruciaal voor persoonlijk succes en dat van de organisatie. Waarom heeft deze kwaliteit zo'n impact en hoe versterk je deze?
Managers die je gebruiken, treiterende collega’s en klanten. Vrouwen én minderheden lijden er meer onder dan mannen. Hamvraag: waarom?
“Zit je lekker in de flow? Stroomt het lekker?” We snappen allemaal wat er met de vraag bedoeld wordt, maar bijna niemand snapt hoe je in flow komt. Moet je er iets voor doen? Of komt het gewoon vanzelf als de tijd rijp is? Hoe krijg je jezelf en je business weer in flow? En hoe blijf je er zo lang mogelijk in?
Essentieel voor ons welbevinden is een gezonde, natuurlijk verlichte werkomgeving. Zeker thuis, waar dit jaar de winterdepressie toeslaat.
Zoveel mogelijk thuiswerken is alweer even de norm. Het huidige advies van het kabinet luidt: Thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. Dit lijkt op het eerste gezicht duidelijk, maar wanneer precies ‘kan het echt niet anders’? Welke omstandigheden spelen hierbij een rol en wat als een werknemer toch liever thuiswerkt?
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl